Home » Nieuws » Vragen aan Jonge sportclubbestuurder Kirsten van den Broek

Vragen aan Jonge sportclubbestuurder Kirsten van den Broek

Dit artikel is geschreven door de redactie van Delft voor Elkaar. Zij stelden ‘Vijf vragen aan Kirsten van den Broek, secretaris HBSV Frederik Hendrik.

Hoe ben je bij Handboogsportvereniging Frederik Hendrik terechtgekomen en hoe ben je daar naar verloop van tijd secretaris geworden? Wat maakt deze functie en vereniging zo leuk?

Ik ben eigenlijk via via bij Frederik Hendrik terecht gekomen. Ik kwam voor het eerst mee met een vriendengroep en ben er toen blijven hangen. Eerst voor de gezelligheid en daarna heb ik besloten ook lid te worden. Ik begon toen meteen al met vrijwilligerswerk en na een jaartje kwamen er een aantal vacatures voor het bestuur vrij. Ik had toen net elders een bestuursjaar afgerond en vond het eigenlijk dusdanig leuk dat ik een bestuursfunctie bij Frederik Hendrik begon te overwegen. Ik was nog niet heel lang lid, dus het was wel een spannende stap, maar ik besloot toch om de rol van secretaris op mij te nemen. Dit omdat het mij zelf leuk leek, maar ook om zo mijn steentje bij te dragen aan de vereniging. Wat een bestuursfunctie zo leuk maakt is denk ik allereerst de vrijheid om projecten op te kunnen zetten om de vereniging te verbeteren. Daarnaast is het natuurlijk supergoed voor je zelfontwikkeling, wat versterkt wordt doordat je ook veel mogelijkheden krijgt tot het volgen van verschillende cursussen. Ook heb je natuurlijk de verantwoordelijkheid voor het draaiend houden van de vereniging en alles wat hierbij komt kijken. Je bent betrokken bij heel veel processen in de vereniging, wat superinteressant is en het is als secretaris natuurlijk belangrijk om hierin goed te kunnen ordenen. Het is natuurlijk leuk om te bedenken hoe jij hierin kan bijdragen en wellicht verbeteringen door kan voeren.

Waar ben je het meest trots op? En hoe is dat ontstaan?

Ik ben het meest trots op wie wij als vereniging zijn. Bij onze vereniging is iedereen welkom en voel je je ook al snel deel van de vereniging. Je voelt je meteen thuis als je binnenkomt. Het is een vereniging waar je vrij bent om te doen wat je wil; je kan kiezen om fanatiek te sporten, maar je kan ook alleen komen voor een gezellig avondje aan de bar, of een spelletje in de kantine. De gezelligheid staat ook echt voorop, dat vinden we erg belangrijk. Ik denk ook dat dat is waarom mensen zoveel hart hebben voor deze vereniging en zich er zo hard voor inzetten. In lijn hiermee ben ik bovendien ontzettend trots op de vrijwilligers die zich inzetten voor onze vereniging. Er lopen echt een aantal mensen rond die zich al jaren keihard inzetten, of ingezet hebben, als vrijwilliger en dat is echt leuk om te zien!

Zijn er ook uitdagingen waar je tegenaan loopt? En hoe probeer je daar op in te spelen?

Ik denk dat er in een vereniging altijd wel uitdagingen zijn, zo heb je altijd meer handjes nodig voor de verschillende vrijwilligerstaken. Dit is een uitdaging waar ik mij vanaf het begin van mijn bestuursperiode al mee bezig heb gehouden en waarbij wij inmiddels ook al hulp hebben ingeschakeld. Zo heb ik samen met een aantal andere bestuursleden al verschillende cursussen gevolgd, om meer over dit onderwerp te leren. Daarnaast zijn wij hiervoor recent een traject aangegaan met de verenigingsondersteuners, waarmee wij hopen een boost te kunnen geven aan het aantal vrijwilligers. We hebben ontzettend veel geleerd over dit onderwerp en kunnen nu actief aan de slag met een stappenplan, waar we zeker vertrouwen in hebben!

Hoe ziet jullie sportvereniging er over 10 jaar uit? Wat zijn op de lange termijn ontwikkelingen waar jullie binnen de vereniging mee aan de slag willen gaan?

We gaan dit jaar ons meerjarenplan schrijven, maar ik denk dat er vooral gefocust gaat worden op het uitbreiden van de activiteiten naar de steeds meer veranderende behoeftes. Zo is er een duidelijke verandering te zien in de populariteit van de verschillende disciplines en wedstrijden en behoefte aan verschillende trainingen. Ik denk dat het belangrijk is dat we hier goed over nadenken en kijken wat er mogelijk is, wellicht ook met andere verenigingen. Daarnaast wordt er gefocust op het onderhoud van de accommodatie. Er zijn hier verschillende plannen voor, die uitgewerkt gaan worden in een meerjarenplan. Als laatste wordt er gefocust op het vrijwilligersbeleid. Wij zijn zoals eerder benoemd een traject aangegaan voor het werven van vrijwilligers. Nu is het belangrijk om, nadat wij dit hebben opgestart dit jaar, te zorgen dat het blijft lopen en het beleid ook aan te passen waar nodig. Het is hierbij vooral belangrijk dat het goed bijgehouden wordt en geüpdatet wordt, zodat dit in de komende jaren ook een blijvend effect heeft.

Jullie bestuur kent een aantal jonge bestuursleden. Wat wil jij meegeven aan alle jongeren die er over nadenken bestuurslid te worden?

Allereerst, gewoon doen! Het kan misschien spannend zijn om als jonger iemand het bestuur in te stappen, maar je kan juist ook zoveel toegevoegde waarde hebben omdat jij wellicht anders naar dingen kijkt. Daarnaast is het belangrijk dat het jongere deel van de vereniging ook vertegenwoordigd is in het bestuur, omdat die wellicht andere wensen hebben dan een ouder deel van de vereniging. Ook voor jezelf is een bestuursfunctie hartstikke goed. Het is weer een kans om jezelf te ontwikkelen en je leert er ontzettend veel van! Daarnaast is het ook gewoon ontzettend leuk en gezellig om samen in het bestuur te zitten. Het is natuurlijk leuker als er bekenden van jou in het bestuur zitten, dus je kan ook altijd overwegen om samen met iemand anders het bestuur in te gaan!