Home » Nieuws » Nieuw aanbod Cursussen

Nieuw aanbod Cursussen

Bericht van het Team Verenigingsondersteuning

De Verenigingsondersteuners en de Sportraad van Delft vinden het erg belangrijk dat (bestuurders van) Delftse verenigingen voldoende tools en handvaten hebben voor het besturen van de vereniging. Daarom bieden wij een aantal keer per jaar de mogelijkheid om volledig kosteloos of tegen een lage eigen bijdrage deel te nemen aan een cursus, workshop of inspiratiesessie. Bij voldoende interesse in één of meerdere van deze cursussen zullen wij hier een geschikt moment en locatie voor kiezen.

Er zijn diverse cursussen waar u aan kunt deelnemen. Deze worden uitgevoerd door organisaties zoals NOC*NSF Academie voor Sportkader, sportbonden, Sportkracht12 en/of Back2Basics. Hieronder volgen enkele voorbeelden van de cursussen waar u aan kunt deelnemen. Het aanbod is echter niet gelimiteerd tot deze voorbeelden. Onder de mogelijkheden vallen onder andere cursussen gericht op toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod, Sociaal Veilige Sport, Vitale Sportaanbieders en verschillende trainerscursussen.

Vrijwilligersmanagement

Ken jij dat sprookje van die club die meer dan genoeg actieve vrijwilligers heeft? Dat is geen sprookje. Het is echt geen wonder om vrijwilligers voor je club te vinden/ houden die plezier hebben in wat ze doen. De grote uitdaging is om te ontdekken hoe je hier als (totale) club concreet invloed op hebt én om dat ook echt te verankeren in je club. Na de workshop heb je meer zicht op hoe je binnen jouw club kunt omgaan met vrijwilligers. Ook leer je hoe je goed kunt aansluiten op de drijfveren van (potentiële) vrijwilligers en hoe je de juiste persoon op de juiste plek krijgt.

Ledenbinding

Hoe laat je als club sporters de meerwaarde van een club zien en wat kun je als sportclub doen om nieuwe leden te binden en bestaande leden te behouden? Het is iets waar veel clubs mee worstelen. Alles draait bij het oplossen van deze vraag om het vaststellen van het cadeau dat je je leden als club te bieden hebt. Als je duidelijk voor ogen hebt voor wie de activiteiten van jouw club bedoeld zijn, is het gemakkelijker om aan te sluiten bij de wensen van (nieuwe) leden

Het voortbestaan van elke club is uiteindelijk afhankelijk van voldoende leden. Zij zijn de reden van je bestaan. Als club is het zaak om potentiële leden in te laten zien wat je te bieden hebt.

Tijdens deze workshop:

  1. Ga je aan de slag met kansen en knelpunten binnen jouw club
  2. Ga je de interactie aan met collega-clubs die tegen vergelijkbare zaken aanlopen
  3. Leer je hoe je het aanbod van jouw club kunt afstemmen op de wensen van de doelgroep die je wilt bereiken.

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Tijdens de opleiding besteden we aandacht aan de positie die jij als vertrouwenscontactpersoon inneemt als er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe vang je iemand op die iets komt melden of vragen? Waar kan een beschuldigde terecht? En hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is? Maar ook: hoe kan zij preventiebeleid ontwikkelen? Je oefent heel praktisch gesprekstechnieken en bespreekt samen met de trainer verschillende casussen.

Besturen met Impact

De rol van bestuurder wordt in een veranderende samenleving steeds uitdagender en complexer. Dat vraagt veel van een bestuurder, maar het biedt ook mooie uitdagingen om op persoonlijk vlak stappen te maken. De opleiding Besturen met Impact geeft hierbij een persoonlijke verdieping.

Eerste Hulp bij Sportongelukken (EHBSO)

Wanneer een sporter een blessure oploopt, is het belangrijk om specifieke kennis te hebben van EHBO aan sporters (EHBSO). Je weet dan namelijk wat je moet doen om erger te voorkomen. Weet jij wat je moet doen als jouw teamgenoot een hockeybal tegen zijn tanden krijgt? Of als jouw hardloopmaatje haar enkel verzwikt? Tijdens een cursus EHBO aan sporters (EHBSO) leer je hoe je moet handelen bij de meest voorkomende sportblessures.

 

Is er binnen uw vereniging interesse in één of meerdere van deze cursussen? Of is er specifieke behoefte voor een andere cursus en wilt u weten of het mogelijk is om deze in te kopen? Onder de mogelijkheden vallen onder andere cursussen gericht op toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod, Sociaal Veilige Sport, Vitale Sportaanbieders en verschillende trainerscursussen. Neem dan contact op met uw verenigingsondersteuner of stuur een mail naar l.vangastel@haaglandenbeweegt.nl. Vermeld hierbij welke cursus(sen) u wilt volgen, het aantal deelnemers en de motivatie waarom u deze cursus(sen) wilt volgen.

Wij verzoeken u om uiterlijk eind mei 2023 uw interesse door te geven. Om teleurstelling te voorkomen raden wij u aan om dit zo snel mogelijk te doen, want vol=vol. Bij vragen: neem contact op met uw verenigingsondersteuner of mail naar l.vangastel@haaglandenbeweegt.nl