Home » Nieuws » Verslag Sportcafé 8 juni 2023

Verslag Sportcafé 8 juni 2023

Op donderdagavond 8 juni 2023 stond er weer een Sportcafé op het programma. Deze editie van het Sportcafé werd samen georganiseerd door de Sportraden van Delft, Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp. Deze gezamenlijke organisatie is één van de voorbeelden van regionale samenwerking in maatschappelijke sportwereld.

(Sfeerimpressie van het Sportcafé van donderdag 8 juni 2023)

De avond werd afgetrapt door Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch. Naar aanleiding van signalen dat verenigingen het steeds moeilijker hebben (vrijwilligers vinden, wettelijke regels enz.) is er in samenwerking met sportverenigingen en het CDA het initiatief ‘Vereniging Nederland’ opgericht. Deze moet bijdragen aan het versterken van de positie van verenigingen en vrijwilligers in Nederland voor een beter verenigingsklimaat. Er is een actieplan ontwikkeld met als doel deze ideeën in de landelijke en lokale politiek onder de aandacht te brengen. Dhr. Amhaouch vond deze avond de ideale gelegenheid om in discussie te gaan met verenigingsbesturen over het verenigingen.

Deze avond lag de nadruk uiteraard op het hebben (of niet hebben) van vrijwilligers. Hoe kunnen we (landelijke overheid, provincies en gemeenten) de verenigingen ondersteunen en faciliteren. Er volgde een presentatie en er was gelegenheid tot het stellen van kritische vragen en het uiten van zorgen/belemmerende factoren.

Met een verfrissend drankje en wat bittergarnituur was het de beurt voor stichting PEP om een workshop te geven. Dit is een vrijwilligersorganisatie in Den Haag die met deze workshop verenigingen op een andere manier wilde laten nadenken over het vinden van vrijwilligers. Zij omschreven de ‘reis van de vrijwilliger’ en lieten de bezoekers verschillende opdrachten uitvoeren om hun creativiteit aan te spreken en eens op een andere manier na te denken over het werven van vrijwilligers.

Tot slot eindigde de avond met gezellige netwerkborrel. De deelnemers kregen de kans om hun stem te laten horen naar de lokale overheid en ze konden met hernieuwde energie aan de slag met het proberen te werven van vrijwilligers.
Wil je meer weten over het Sportcafé? Of wil je aan de slag met het thema vrijwilligers? Neem dan contact op met Verenigingsondersteuner Lars van Gastel door te mailen naar l.vangastel@haaglandebeweegt.nl.

Bron: Verslag van Lars van Gastel (Verenigingsondersteuner), uit de Nieuwsbrief van Delft voor Elkaar