Home » Nieuws » Reminder: Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Reminder: Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

In April 2021 hebben wij de Sportvereningen op de hoogte gesteld (zie nieuwsbericht) dat alle verenigingen en stichtingen moeten voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.

WBTR

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen regelt taakstelling, aansprakelijkheid en besluitvorming van bestuurders. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten (tegenstrijdige belangen) verenigingen en stichtingen schaden. Daarvoor moeten de Statuten van vele verenigingen aangepast worden of in iedere geval hierop gecontroleerd worden. Hoe je dat kunt doen, daarvoor vind je hieronder een aantal hulpmiddelen.

Sportbonden

Allereerst is het goed om bij je eigen bond te informeren hoe zij hun verenigingen ondersteunen. De sportbonden kiezen namelijk zelf op welke wijze zij dat doen. Veel bonden maken ook gebruik van enkele van de hieronder genoemde organisaties.

Overzicht

Een overzicht van de beschikbare informatie en ondersteuning:

Wat de sportbonden betreft, die hebben vaak ook al de modelstatuten voor verenigingen op hun website aangepast. 

Support nodig?

Kom je niet verder met alle hier beschikbare informatie of heb je nog andere vragen? Stel ze gerust aan Sport Support: neem contact op met sportsupport@nocnsf.nl of neem contact op met jouw verenigingsondersteuner.

De verenigingsondersteuners zijn altijd bereikbaar per email via vo.delft@haaglandenbeweegt.nl